Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Nieuw besluit over onderwijsvrijstelling

Onderwijsinstelling

Op 8 augustus 2014 is een nieuw besluit over de onderwijsvrijstelling voor de BTW in werking getreden. Hierin wordt onder meer ingegaan op het verschil tussen het instellingenregister en het docentenregister bij het RKBO (voorheen het CRKBO). Inschrijving bij het RKBO is noodzakelijk om de vrijstelling voor niet wettelijk geregeld beroepsonderwijs te kunnen toepassen.

Iemand die lesgeeft als zelfstandig docent (al dan niet vanuit zijn/haar BV) via onderwijsinstellingen kan volstaan met een inschrijving in het docentenregister. Daar hoort een lichtere toetsing door het RKBO bij dan de toetsing die men krijgt als men zich inschrijft in het instellingenregister. Maar wil men (ook) direct op de markt opereren (zelf beroepsonderwijs aanbieden), dan is inschrijving in het instellingenregister noodzakelijk. Bij inschrijving van een vennootschap in dat laatste register is het ook mogelijk om het onderwijs dat via een andere – gelieerde maar niet bij het RKBO ingeschreven – vennootschap te laten lopen, om het op die manier met BTW belast te laten zijn. Zo bereikt men dat onderwijs met BTW belast kan worden gegeven aan BTW-aftrekgerechtigde klanten, en zonder BTW aan niet-aftrekgerechtigden.

Overigens is bijzonder dat in het besluit wordt benadrukt dat een goedkeuring uit 1980 reeds in 1993 was ingetrokken. Deze goedkeuring hield in dat alle taalonderwijs van BTW was vrijgesteld, en in de praktijk was niet altijd duidelijk dat deze was ingetrokken. Inspecteurs en belastingplichtigen pasten deze goedkeuring nog altijd toe. Mocht u geconfronteerd worden met een naheffing over de periode van voor het nieuwe besluit, is het verstandig om deze aan te vechten gelet op de onduidelijkheid op dit punt en de toepassing van het besluit door inspecteurs ook na 1993.

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek