Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Dochtervennootschap, Vaste Inrichting of allebei?

Dochtervennootschap, Vaste Inrichting of allebei?

De titel van deze bijdrage komt u wellicht wat vreemd voor. Natuurlijk kun je een dochtervennootschap hebben, en ook de vaste inrichting van een hoofdhuis kennen we in fiscalibus maar al te goed. Maar een (buitenlandse) dochtervennootschap die ook kwalificeert als een vaste inrichting? Misschien minder bekend, maar in de btw is dit zeker een mogelijkheid. Al in 1997 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) in zijn arrest DFDS (zaak C-260/95 van 20 februari 1997; ECLI:EU:C:1997:77) beslist dat een dochtervennootschap een vaste inrichting van de moedermaatschappij kan zijn. In die zaak had een Deense vennootschap een agentuurovereenkomst gesloten met zijn Britse dochtervennootschap. Die dochter verkocht rondreispakketten die door de Deense moeder werden uitgevoerd. Het HvJ oordeelde in dat geval dat de dochter niet als zelfstandige organisatie optrad, maar de facto als assistent van de moeder. Daarmee was ze een vaste inrichting van die moeder geworden.

Het DFDS arrest bracht nogal wat beroering in de btw wereld. Niet in het minst omdat de overwegingen van het HvJ nogal ruim waren en in feite enorm veel dochtermaatschappijen in de EU als vaste inrichtingen zouden kunnen worden aangemerkt. Daarbij zou het heel lastig worden om goed te bepalen wie nu btw op bepaalde prestaties moest voldoen (dochter of moeder) en waar. Gelukkig werd in de praktijk door de fiscus nauwelijks een beroep op het DFDS arrest gedaan en beschouwden de meeste mensen DFDS als een specifieke situatie waarin het HvJ een doelredenering had gevolgd. Het arrest Daimler (Arrest van 25 oktober 2012, C-318/11 en C-319/11, EU:C:2012:666) leek dat te bevestigen.

Inmiddels is er echter weer een situatie ontstaan waarin de (dit keer Poolse) fiscus stelt dat een dochtermaatschappij in feite een vaste inrichting van de moeder is. De feiten zijn als volgt. Dong Yang is een Poolse vennootschap, die voor het Koreaanse LG assemblagediensten verricht. De onderdelen, die Dong Yang in elkaar moet zetten, worden aangeleverd door de Poolse dochter van LG (LG Displays Polska), maar zijn eigendom van LG Displays Korea. De exacte verhoudingen tussen LG Displays Polen en LG Displays Korea zijn Dong Yang niet bekend, maar het komt erop neer dat LG Displays Polen onderdelen vervaardigde en logistieke diensten verrichte voor LG Displays Korea. De Poolse fiscus meent nu dat Dong Yang hier met Poolse btw aan LG Displays Polska moet factureren en niet aan LG Displays Korea (waar het contract mee is gesloten). In dat laatste geval vindt facturatie plaats zonder Poolse btw (de plaats van dienst is dan immers in Korea gelegen). Waarom de Poolse fiscus dit standpunt inneemt, is mij niet geheel duidelijk. Immers, ook Poolse btw zou gewoon verrekenbaar zijn voor de vaste inrichting, omdat het hier ging om de fabricage van producten die gewoon weer verkocht zouden worden (met btw belast uiteraard).

Ook de Advocaat Generaal Kokott die een conclusie heeft uitgebracht vindt de insteek van deze zaak “opmerkelijk”. Zij gaat echter wel inhoudelijk op de situatie in (conclusie van 14 november 2019 in zaak C-547/18, ECLI:EU:C:2019:976) en stelt eigenlijk dat het HvJ nu klare wijn moet schenken over deze problematiek. Zelf is ze heel duidelijk; het is niet mogelijk om een juridisch zelfstandige vennootschap aan te merken als vaste inrichting van een andere vennootschap. Alleen indien sprake is van misbruik van recht, zou zich zo’n redenering voor kunnen doen. Het DFDS arrest was volgens de AG een zeer bijzondere situatie (reisbureauregeling) en bovendien neemt zij aan dat het HvJ zich inmiddels (het hiervoor genoemde Daimler arrest) van het DFDS arrest heeft gedistantieerd.

Wat zou het mooi zijn als het HvJ deze conclusie overneemt en nu voor eens en altijd aangeeft dat een zelfstandige dochter in normale situaties nooit een vaste inrichting voor de btw kan zijn!

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2019, nr. 10. Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf.

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek