Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Invoer goederen bij onttrekking aan Douane toezicht

Invoer goederen bij onttrekking aan Douane toezicht

 

Om btw-registraties (en andere administratieve en/of fiscale obstakels) te voorkomen bij invoer van goederen (komende van buiten de EU) in een andere EU-lidstaat dan die van bestemming, wordt meestal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om goederen te brengen onder een douaneregeling. De goederen mogen dan worden vervoerd (en/of opgeslagen) zonder dat ze in het vrije verkeer van de EU zijn toegelaten. Ze zijn dus wel in de EU, maar nog niet ingevoerd. Uiteraard worden dergelijke regelingen zeer strikt gecontroleerd. De Douane moet precies kunnen weten waar de goederen zijn. Dat gaat – in grote lijnen – als volgt. De chauffeur van een vrachtauto die bij Bulgarije vanuit Turkije de EU binnen wil rijden, moet uiteraard langs de Douane van Bulgarije. Die geeft hem documenten waaruit blijkt dat de door hem vervoerde goederen onder een douaneregeling vallen. In die documenten staat ook de eindbestemming (stel Nederland). Met die documenten kan hij rustig door de EU naar Nederland rijden zonder dat de goederen zijn ingevoerd. Bij aankomst in Nederland, moet hij naar de Nederlandse Douane om de goederen in te klaren. Die Nederlandse Douane was al van zijn komst op de hoogte gesteld door de Bulgaarse Douane. Na afhandeling van de formaliteiten (en bijvoorbeeld betaling van btw en eventuele invoerrechten), zijn de goederen dan in het vrije EU-verkeer.

Maar wat gebeurt er nu als zo’n chauffeur zich niet bij de Douane in het land van aankomst meldt? Dan krijgt de importeur alsnog een aanslag (met de prachtige term “uitnodiging tot betaling”, maar waag het niet de uitnodiging af te slaan!) voor de verschuldigde belastingen/heffingen wegens het onttrekken aan de douaneregeling. Het Hof van Justitie van de EU (HvJ) kreeg recent (10 juli 2019, nr. C026/18, zaak Federal Express, ECLI:EU:C:2019:579) een vraag voorgelegd over een situatie waar het mis ging met het netjes afhandelen van de douaneregeling, waar meerdere landen bij betrokken waren.

Goederen uit verschillende landen buiten de EU, werden vervoerd naar klanten in Griekenland. Deze goederen werden vervoerd via en soms opgeslagen in verschillende EU-lidstaten (luchthavens, distributiecentra, u kunt zich de logistieke complexiteit bij bedrijven als FedEx voorstellen). Dat gebeurde onder douaneregelingen, omdat het de bedoeling was de goederen pas in Griekenland in te klaren. Daar ging het mis. In een aantal gevallen bleek onttrekking aan het douanetoezicht te hebben plaatsgevonden in Duitsland. Duidelijk was wel dat de goederen in Griekenland waren aangekomen, want de onttrekking kwam aan het licht doordat de Griekse Douane de Duitse collega’s informeerde. Er was sprake – als ik de feiten goed lees – van een formele fout in Duitsland (geen juiste afmelding), waardoor de Griekse Douane bij aankomst geen melding had gehad dat de goederen eraan kwamen.

Vraag voor het HvJ was in welk land dan de invoer had plaatsgevonden. In Duitsland (waar de douaneregeling stopte omdat niet correct was afgemeld) of in Griekenland. Het HvJ stelt voorop dat in beginsel de goederen worden ingevoerd daar waar de goederen aan de douaneregeling worden onttrokken. Echter, als vaststaat dat de goederen zijn vervoerd naar, en verbruikt in een andere lidstaat (hier: Griekenland), dan moeten de goederen geacht worden in die lidstaat te zijn ingevoerd. 

Een voor de praktijk heel bruikbaar arrest omdat ook bij fouten (en die komen voor uiteraard) niet direct een heel conglomeraat aan btw-verplichtingen in diverse landen ontstaat. Bovendien – en dat is het uitgangspunt van het HvJ – wordt belasting geheven in het land van verbruik. En dat is de bedoeling bij een verbruiksbelasting als de btw!

 

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2019, nr. 8. Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf.

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek