Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Verlaagd btw tarief op E-publicaties

 

Verlaagd btw tarief op E-publicaties

 

De kogel is door de kerk! Als ik het me goed herinner, werd al midden jaren 80 van de vorige eeuw binnen Europa een discussie gevoerd over de mogelijkheid dat boeken ook in niet-papieren vorm zouden verschijnen, en wat dit voor het toepasselijke btw tarief zou betekenen. Een vooruitziende blik van de betreffende personen, want het internet stond nog in de kinderschoenen, en e-readers bestonden nog niet. Maar dat duurde niet lang en vanaf de eeuwwisseling wordt het gedrukte boek (net als tijdschriften en kranten) gestaag vervangen door digitale versies.

 

Toch duurde het nog tot 2010 voordat we in ieder geval een klein beetje progressie maakten binnen de btw. Immers, met ingang van dat jaar mochten de lidstaten eindelijk het verlaagde tarief op digitale boeken, tijdschriften en kranten toepassen. Echter… alleen voor zover deze op een fysieke drager werden geleverd! Op de “dienst” van het downloaden van e-books op een e-reader of de krant op de tablet was nog altijd het algemene tarief van toepassing (zie ook mijn bijdrage in Btw Update 2015-3). En dat terwijl in 2010 alle uitgevers al bezig waren om hun producten zoveel mogelijk online te krijgen. De CD’s en DVD’s (kent u de bijlagen bij de pocket Belastingwetten nog?) waren al lang over hun hoogtepunt heen.

 

Waarom heeft het dan nog negen jaar geduurd voordat we eindelijk een verlaagd tarief op online boeken mogen toepassen? Daar zijn twee belangrijke verklaringen voor. De eerste verklaring is een materiële. Hoe bepaal je welke producten kwalificeren als “boek”, “krant” of “tijdschrift” als je geen fysieke vorm hebt? In Nederland was in jurisprudentie en resoluties vastgesteld dat een boek er uit moest zien als een boek om als zodanig te kwalificeren. Daarbij waren (en zijn) veel specifieke regels gegeven waarmee de praktijk redelijk uit de voeten kon bij het kwalificeren van producten. Bij digitale producten is dat veel lastiger (hoeveel pagina’s heeft een e-book?). Je kunt ook niet verwachten dat de Belastingdienst een kwalificatie gaat geven op basis van subjectieve interpretatie van de inhoud van een product. Is de inhoud een “boek” waardig? Als je een te ruime omschrijving toepast, bijvoorbeeld dat er een verhaal in moet zitten, dan kunnen online films ook als “boek” gaan kwalificeren (Is Netflix een bibliotheek?). Maar houd je het te beperkt, dan zijn de mogelijkheden die online boeken hebben boven fysieke boeken (bewegende beelden, toegevoegde content in de vorm van bijvoorbeeld toetsen bij een schoolboek) struikelblokken voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief.

 

Er was echter ook een formeel probleem. Als een wijziging in de Btw-richtlijn wordt voorgesteld, moet dit unaniem worden aangenomen door alle lidstaten. Dat betekent dat een enkele lidstaat een wijziging kan tegenhouden. De angst voor “gijzeling” van een onderwerp door een lidstaat bestond al langer, en werd bij het onderwerp van het verlaagde btw tarief op niet-fysieke boeken bewaarheid. Tsjechië was het niet eens met een andere voorgestelde regeling (verleggingsregeling) en weigerde in te stemmen met het tariefsvoorstel zolang de andere lidstaten niet op de eisen van Tsjechië ingingen. Hierdoor heeft het nog anderhalf jaar geduurd voordat er een compromis lag waar alle partijen zich in konden vinden, waardoor Tsjechië zijn verzet tegen het verlaagde tarief opgaf.

 

Nu is het aan de wetgever om het verlaagde tarief te gaan doorvoeren, en het hiervoor geschetste materiele probleem te tackelen. Het Ministerie van Financiën is daar druk mee bezig en heeft vanuit Brussel een paar leidraden meegekregen. Zo mag het product niet in hoofdzaak uit video en/of muziek bestaan. Het is nu afwachten wat het ministerie (in overleg met de uitgevers) aan regelgeving gaat opstellen. Hopelijk kunnen we u daar in 2019 verder over informeren. (Inmiddels is bekend geworden dat invoering van het verlaagde tarief voor epublicaties per 1 januari 2020 is voorzien).

Rick Franke

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2018, nr. 10. Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf.

 

 

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek