Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

EU Hof van Justitie over formele beperkingen btw aftrekrecht (Astone)

FORMELE BEPERKINGEN AAN HET AFTREKRECHT

Een Italiaanse onderneming heeft over 2010 tot en met 2013 geen boekhouding gevoerd en geen aangiften omzetbelasting ingediend, terwijl er wel facturen met btw zijn uitgereikt. Dat wordt door de Italiaanse fiscus als fraude bestempeld. De fiscus heft de btw na, en de ondernemer claimt dat ze hem dan ook de voorbelasting die indertijd is opgekomen moeten teruggeven. In de Italiaanse wetgeving is echter een bepaling opgenomen, waarin is vastgesteld dat het recht op aftrek van voorbelasting niet later kan worden uitgeoefend dan in de aangifte over het tweede jaar na het jaar waarin het recht is ontstaan. De fiscus stelt dan ook dat er geen recht meer bestaat op de aftrek van voorbelasting, omdat dit recht is verjaard. De naheffingstermijn is nog niet verjaard, waardoor de fiscus alleen de verschuldigde btw mag naheffen zonder de voorbelasting terug te geven.

De ondernemer vindt dit uiteraard onrechtvaardig (er is dan immers sprake van dubbele heffing) en gaat in beroep. De vraag aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap is of de Italiaanse beperking van het aftrekrecht wel door de beugel kan. Het hof geeft in zijn uitspraak van 28 juli 2016, nr. C-332/15 (Astone) de verwijzende rechter een aantal handvatten over hoe de Europese btw wetgeving uit te leggen, en die zijn zo helder dat duidelijk is dat het Hof van mening is dat de bepaling prima kan worden toegepast.De Italiaanse regeling dat de aftrek binnen een bepaalde termijn moet worden geclaimd, is dus EU-proof.

In Nederland kennen wij zo’n regeling niet. Echter, de discussie of bepaalde formaliteiten mogen leiden tot het afwijzen van een teruggave kennen wij wel. Bijvoorbeeld de in dit periodiek meermalen behandelde zaken over zonnepanelen. Belangrijkste stelling van de fiscus daarbij is dat de termijn voor indienen van de aangiften in die zaken is overschreden en dat daardoor geen recht op aftrek bestaat. De belanghebbenden stellen dat er in het geheel geen termijn is, en dat in zoverre er wel termijnen worden genoemd in de wet, deze zien op de mogelijkheid van boetes en niet op een formele fatale termijn voor de ontvankelijkheid. De vraag is welke van deze stellingen door het arrest van het Hof inzake Giuseppe Astone worden ondersteund. Gesteld kan worden dat er in de Nederlandse wetgeving geen specifieke regel is opgenomen zoals in de Italiaanse, waarin zonder twijfel is opgenomen dat de termijn fataal is voor het aftrekrecht. De Nederlandse wet stelt alleen dat een aangifte binnen een bepaalde periode (drie maanden) moet worden gedaan. Maar anders dan dat dit een aanknopingsdatum geeft voor rente en boeteberekeningen als die termijn niet wordt gehaald, wordt niets gezegd over het aftrekrecht. Daarom lijkt het erop dat dit arrest de stellingen van de belanghebbenden steunt. Beperken van het aftrekrecht in de tijd mag volgens het Hof immers, maar dan moet dit wel zo in de nationale wetgeving zijn opgenomen. In de Nederlandse wetgeving is dat niet – althans niet voldoende ondubbelzinnig – gebeurt. Als echter zou worden geoordeeld dat de termijn wel een fatale is, zou bij ons hetzelfde kunnen gebeuren als in Italië; wel afdracht maar geen aftrek.

De AG bij de Hoge Raad zal de komende weken haar conclusie nemen in de (zonnepanelen) zaak over de vraag of de drie maandstermijn al dan niet een fatale is voor het claimen van een btw teruggave (zie ook de nieuwsberichten over deze zaak op de nieuwspagina van deze website). Dan weten we hoe 5 zij over deze bepalingen denkt. De Hoge Raad zal daarna het laatste woord hebben.

Rick Franke

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2016, nr. 6
Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf. 

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek