Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Facturen corrigeren; terugwerkende kracht?

 

Facturen corrigeren; terugwerkende kracht?

In de praktijk is het soms handig om de factuur van een leverancier niet door die leverancier te laten opmaken, maar door de klant. Dit wordt wel self-billing genoemd. Zo’n self-billing factuur vervult in de btw dezelfde rol als een “gewone” factuur, en moet ook aan dezelfde eisen voldoen. De leverancier blijft dan ook zelf verantwoordelijk voor de factuur, en de klant heeft de – door hemzelf opgemaakte – factuur nodig voor het effectueren van zijn btw aftrek. Maar wat als er nu fouten in de factuur staan? Ontbrekende gegevens die wel verplicht zijn? Zo’n zaak deed zich in Duitsland voor.

Senatex – een Duitse textielondernemer – had self-billing facturen opgemaakt, waarop de btw nummers van de leveranciers ontbraken. Tijdens een controle begin 2013, ontdekt de Duitse fiscus deze omissies. Senatex wordt blijkbaar op de omissies gewezen, want nog gedurende de controle zorgt Senatex er voor dat ze de facturen corrigeert. Toch gaat de Duitse fiscus naheffen, omdat volgens de Duitse wetgeving de aftrek pas kan worden toegepast als aan alle voorwaarden is voldaan, inclusief de juiste factuur. Dat is dus pas in 2013, terwijl Senatex op deze facturen de aftrek had toegepast in de periode waarin ze waren opgemaakt (2009-2011). Overigens liep het blijkbaar allemaal wat rommelig, want pas begin 2014, tijdens de bezwaarprocedure, kwam men erachter dat er ook nog facturen over 2008 moesten worden gecorrigeerd. U raadt het al; hiervoor kreeg men pas in 2014 recht op aftrek van de btw. De zaak ligt nu voor bij het Hof van Justitie van de EU. Daar heeft Advocaat Generaal Bot inmiddels een conclusie genomen.

De AG volgt eerdere jurisprudentie van het HvJ. Er zijn materiële voorwaarden voor het btw aftrekrecht, en er zijn formele voorwaarden. De materiële voorwaarden zijn dat er sprake moet zijn van btw ondernemerschap. Daarnaast moeten de goederen of diensten waarvoor aanspraak wordt gemaakt op btw aftrek, zijn aangeschaft van een andere btw ondernemer, en moeten deze in een later stadium in de btw belaste prestaties van de ondernemer terechtkomen (gebruikt worden voor belaste prestaties dus). Als aan die materiële eisen wordt voldaan, is er in beginsel een btw aftrekrecht. De formele voorwaarden zijn niet relevant voor het ontstaan van het btw aftrekrecht, maar zijn bedoeld om de fiscus in staat te stellen de btw aftrek te controleren en fraude te voorkomen. De AG stelt dan ook vast dat – met name met het oog op de fiscale neutraliteit – de aftrek altijd in het tijdvak zou moeten vallen waarin ook de verschuldigdheid optreedt. Kortom, Senatex zou aftrek moeten krijgen in de periode 2008-2011, en niet pas in 2013/2014. De AG stelt ook vast dat lidstaten best sancties mogen stellen op het niet nakomen van formele bepalingen, maar dat die niet zover mogen gaan dat het uitoefenen van het btw aftrekrecht (nagenoeg) onmogelijk wordt. Dit is door het HvJ ook al vaker vastgesteld en is momenteel ook onderdeel van de discussie over het uitreiken van btw aangiften aan eigenaren van zonnepanelen die deze hebben gekocht vóór het Fuchs-arrest. Immers, het niet uitreiken van aangiften of het stellen dat de aangiften te laat zijn gedaan, is ook het belemmeren van het recht op aftrek, zo is de gedachte. De AG lijkt ook op deze lijn te zitten. Nu maar afwachten hoe de Nederlandse Hoge Raad die lijn gaat insteken. Wellicht zal het HvJ in het arrest in de zaak Senatex de Hoge Raad in deze nog meer handvatten geven om zijn oordeel te vellen.

Rick Franke

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2016, nr. 2. Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf. 

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek