Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Hoge Raad beslist in Privé Gebruik Auto zaken

 

 

De Hoge Raad heeft op 21 april 2017 in een viertal arresten uitsluitsel gegeven over de langlopende discussies op het gebied van de btw correctie voor het privé gebruik van auto's.

Tot 1 juli 2011 gold het Besluit Uitsluiting Aftrek (een correctie op de aftrek), daarna is een heffing voor het privé gebruik ingevoerd. Hoewel de wetstechnische benadering wijzigde, werd in de praktijk door veel ondernemers de door de fiscus goedgekeurde forfaitaire correctie van 2,7% (of in voorkomende gevallen 1,5%) van de cataloguswaarde opgegeven in de btw aangifte. Dat kwam nagenoeg neer op dezelfde bedragen als voor juli 2011 verschuldigd waren voor auto's met een reguliere CO2 uitstoot. De grote discussie was of de wijziging gedurende 2011 correct was doorgevoerd, en of de nieuwe heffingsmethode door de beugel kon. Kortom, of de correctie in het geheel wel moest worden aangegeven. Massaal is bezwaar aangetekend tegen de correctie, en - naast de goedkeuring van de fiscus dat niet jaarlijks bezwaar hoefde te worden gemaakt als al eens bezwaar was aangetekend - is dit zelfs als een formeel massaal bezwaar aangemerkt. 

De Hoge Raad heeft nu beslist dat de correctiemethode zoals in de huidige wetgeving opgenomen gewoon in stand kan blijven. De correcties die zijn aangegeven blijven dus gewoon in stand. Echter, de Hoge Raad geeft wel aan dat niet zomaar klakkeloos door de fiscus kan worden gesteld dat de correctie hetzij op basis van het goedgekeurde forfait, hetzij op basis van een sluitende km administratie moet worden vastgesteld. Alle feiten en omstandigheden moeten worden meegewogen. Een ondernemer kan zich bijvoorbeeld beroepen op statistische gegevens (dat heeft de Hoge Raad in het verleden ook al beslist), zolang hij maar aannemelijk kan maken dat de betreffende cijfers inderdaad ook op hem van toepassing zijn (soort onderneming, soort werkzaamheden van de berijder et cetera). Maar ook andere gegevens die voorhanden zijn en op basis waarvan het  privé gebruik kan worden berekend zijn toegestaan.

De storm is dus gaan liggen, en eigenlijk is er niet veel veranderd. De btw correctie voor privé gebruik blijft in stand. We hoeven echter niet klakkeloos het forfait van de fiscus toe te passen. De grootste wijziging is dat de Hoge Raad nog duidelijker dan voorheen aangeeft dat niet alleen statistische gegevens, maar ook alle andere soorten van gegevens van belang kunnen zijn bij het aantonen van de omvang van de correctie. Dit houdt uiteraard niet in dat een ondernemer zomaar een getal mag roepen zonder ondersteunend bewijs. Maar een sluitende km administratie is ook niet noodzakelijk. Het bijhouden van de zakelijke kilometers en de totaal km stand van een auto is bijvoorbeeld in onze visie al ruim voldoende. We verwachten echter, dat op dit punt nog wel vaker geprocedeerd zal worden. En wellicht komt de fiscus nog met praktische goedkeuringen over wat men acceptabel vindt. Wij houden u op de hoogte!

Heeft u nog vragen over dit punt? Neem dan contact op met onze btw adviseurs!

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek