Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

VERBOUWEN? NIET ALLEEN DE BUITENKANT TELT!

VERBOUWEN? NIET ALLEEN DE BUITENKANT TELT!

Het fors verbouwen van een onroerende zaak is meestal geen sinecure. Er komt nogal wat bij kijken: Wat is het doel van de verbouwing, welke constructieaanpassingen zijn mogelijk of noodzakelijk, welke vergunningen zijn verplicht, mag het uiterlijk van de onroerende zaak worden aangepast, enzovoorts. Soms zijn verbouwingen zo rigoureus, dat de argeloze voorbijganger die het pand ziet voor en na de verbouwing, zal denken dat sloop en nieuwbouw hebben plaatsgevonden.
Ook in de btw is de vraag of een verbouwing nu een verbetering is, dan wel eigenlijk leidt tot een heel nieuw pand van groot belang. Immers, als sprake is van een nieuw pand zal bij verkoop (door een ondernemer) binnen twee jaar na de eerste ingebruikneming, van rechtswege btw verschuldigd zijn. Bovendien gaat voor het btw aftrekrecht een nieuwe herzieningstermijn lopen. En dan hadden we tot 2014 nog de integratieheffing. Het is dan ook niet gek dat over de vraag wanneer sprake is van nieuwbouw veelvuldig wordt geprocedeerd.


De basis voor de vraag of sprake is van nieuwbouw ligt in het arrest Van Dijks Boekhuis van 14 mei 1985 van het Hof van Justitie van de EU (zaak 139/84). Daarin is geoordeeld dat vervaardiging (van een nieuw goed inhoudt het voortbrengen van een goed dat tevoren niet bestond. Logisch natuurlijk, maar hoe ga je daar mee om in de praktijk. Waar de rechter in het verleden een aantal aanknopingspunten in ogenschouw nam die door de Hoge Raad als belangrijk waren aangeduid (functiewijziging bijvoorbeeld), heeft de Hoge Raad eind 2010 (arrest 19 november 2010, nr. 08/01021, ECLI:NL:HR:2010:BM6681) aangegeven dat bij verbouwing van een onroerende zaak een nieuwe onroerende zaak ontstaat als sprake is van “in wezen nieuwbouw”. Dat bracht een heleboel praktische onzekerheid met zich mee. Immers, waar in het verleden de handvatten van de jurisprudentie tegen een casus konden worden aangehouden (is sprake van functiewijziging, is er een uiterlijke verandering, et cetera), daar moeten we het nu doen met een vaag begrip dat nog niet was ingevuld. Langzamerhand beginnen zich nu echter (gelukkig) weer wat contouren af te tekenen van wat “in wezen nieuwbouw” inhoudt voor de praktijk.
Op 3 augustus 2016 heeft het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden (nr. 15/00208, ECLI:NL:GHARL:2016:6243) geoordeeld in een casus waarin een winkelpand, met uitzondering van de voorgevel, volledig was gesloopt. De dragende constructie en fundering waren geheel vervangen door een nieuwe passende constructie en fundering - met uitzondering van een deel van de overbodig geworden vloerplaat - en het pand was herbouwd met een andere indeling en grotere inhoud. De inspecteur vond dat er hier geen sprake was van nieuwbouw, met name omdat de voorgevel was blijven staan en het aangezicht vanaf de straat dus niet was gewijzigd. Bovendien was en bleef het een winkelpand, dus was er geen functiewijziging. Kortom, zo zegt de inspecteur, de modale consument zal niet zeggen dat er een nieuw pand is ontstaan.


Het Hof denkt daar (evenals de Rechtbank overigens) toch anders over. De werkzaamheden zijn zo ingrijpend geweest dat volgens het Hof “in wezen nieuwbouw” heeft plaatsgevonden. Belangrijk vind het Hof de volledige sloop en aanpassing van de constructie. Bouwkundig heeft er dan ook sloop en nieuwbouw plaatsgevonden. Bovendien zegt het Hof dat de modale consument niet alleen de buitenkant van het pand bekijkt, maar ook de – sterk gewijzigde – binnenkant. Zeker nu het een winkelpand betreft. Een vrij logische constatering wat mij betreft. Immers, het gaat om het hele goed, en niet alleen om de buitenkant. Een belangrijke stap in het definiëren van “nieuwbouw”.

Rick Franke

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2016, nr. 7
Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf. 

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek