Persoonlijk & professioneel BTW Advies ‌‌ Inloggen klanten

 

Beheer van een pensioenfonds; wel of geen btw?

 

Beheer van een pensioenfonds; wel of geen btw?

De laatste jaren is er veel te doen over de btw bij uitbesteed vermogensbeheer voor pensioenfondsen. Vraag is dan of de vrijstelling voor het beheer van ter collectieve belegging bijeengebrachte vermogens van toepassing is. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) heeft zich de afgelopen jaren verschillende malen uitgelaten over het al dan niet toepasselijk zijn van deze vrijstelling op het beheer van pensioenfondsen. Uit de arresten tot nu toe, werd door de staatssecretaris van Financiën de conclusie getrokken dat in geval van “Defined Contribution” (DC) regelingen (geen vaste pensioentoezegging, maar uitkering gebaseerd op 2016 - 03 2 het gespaard vermogen plus het rendement daarop) wel sprake kan zijn van ter collectieve belegging bijeengebracht vermogen, maar niet bij een “Defined Benefit” (DB) regeling (toezegging van een bepaalde pensioenuitkering op basis van het verdiende salaris; de regeling die in Nederland het meest wordt toegepast). De redenering daarbij is dat de pensioendeelnemer geen risico loopt (hem is immers een bepaalde uitkering toegezegd) waardoor er geen sprake is van beleggingsrisico. En dat is nu juist één van de door het HvJ gestelde voorwaarden voor toepasbaarheid van de vrijstelling. Dit standpunt heeft de staatssecretaris ook in een brief vastgelegd (19-9-2014, nr. DGB/2014/5116). Er gloort echter hoop voor de Nederlandse pensioenfondsen.

Advocaat-Generaal (A-G) Ettema heeft een conclusie genomen (conclusie van 23-2-2016, zaaknummer 15/00148) in een zaak waarin de vraag aan de orde was of het beheren van het vermogen van een pensioenfonds met een DB regeling van btw is vrijgesteld. Zij komt tot de conclusie dat het HvJ vier voorwaarden heeft gesteld aan de toepassing van de vrijstelling. Die zijn (kort geschetst); 1) er moet bijzonder overheidstoezicht zijn, 2) het fonds wordt gefinancierd door de deelnemers, 3) de inleg moet belegd worden onder het beginsel van risicospreiding en 4) het beleggingsrisico wordt gedragen door de deelnemers.

Zoals ik hiervoor al aangaf, is de staatssecretaris van mening dat een DB regeling per definitie niet voldoet aan de vierde voorwaarde. De fiscus stelt dat men weet hoe hoog de uitkering zal zijn, en dat die niet afhankelijk is van het resultaat van de beleggingen. Wie de laatste jaren het nieuws enigszins heeft gevolgd, zal dit standpunt volkomen onlogisch voorkomen. Immers, kortingen op pensioenuitkeringen zijn aan de orde van de dag. Men meende wel dat de uitkering vast stond, maar dat was meer gebaseerd op resultaten uit het verleden. En we weten allemaal dat die geen garantie voor de toekomst bieden. De A-G meent dat het begrip “beleggingsrisico” moet worden uitgelegd als het risico dat de nadelige gevolgen van slechte beleggingsresultaten zich materialiseren. Als dat risico bij de deelnemer ligt, dan is aan de voorwaarde voldaan.

De A-G is van mening dat het risico niet alleen verlies van inleg hoeft in te houden, maar ook non-indexatie en afstempeling. Nu de werkgevers in deze zaak maximaal 2,5% herstelpremieopslag in rekening kon worden gebracht, ligt er volgens de A-G een risico bij de deelnemers. Dit risico is volgens haar voldoende om aan het hiervoor genoemde vierde criterium te voldoen. Als de Hoge Raad de conclusie van de A-G volgt, zal dit grote impact hebben voor de pensioenfondsen. De meeste Nederlandse fondsen hebben vergelijkbare regelingen met die uit deze zaak, en het beheer zal dan ook vrijgesteld kunnen zijn. We wachten af. Maar denk ondertussen eens na over deze wonderlijke vrijstelling; de dienstverlener mag zijn diensten van btw vrijstellen op basis van de positie van zijn klant. Dus exact dezelfde dienst kan voor de ene klant van btw zijn vrijgesteld, en voor de andere met btw belast…..

Rick Franke

Dit artikel is gepubliceerd in BTWUpdate 2016, nr. 3. Rick Franke maakt sinds de start van dit periodiek (begin 2015) deel uit van de vaste schrijversstaf. 

BTW - een ingewikkelde belasting?


Voor veel mensen is de BTW één van de lastigste belastingen.
Franke BTW Specialisten helpt u de BTW problematiek in uw organisatie te begrijpen en in hanteerbare en controleerbare processen onder te brengen. Via advies, onderzoek, training, hulp bij implementatietrajecten en/of andere vormen van ondersteuning helpt Franke BTW Specialisten u uw BTW organisatie te optimaliseren!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  +31 (0) 2 28 75 39 73
  +31 (0) 6 46 08 18 76
Nijenburg 21, 1613 LB Grootebroek